Onumenten zijn cirkelvormige gedenkplekken in open lucht. Ze nodigen uit om op een open manier te rouwen, herinneringen op te halen en verbinding te voelen.

Je kan hier alleen komen of samen met iemand, om stil te staan bij wie of wat je verloren bent. Je kan hier ook een openluchtuitvaart of een herdenkingsmoment organiseren.

module onument

point cloud reconstructie - Bas Smets

module onument

De Module - Bas Smets

Dit gebeurde al aan het Onument Kortrijk:

  • Twee vrienden hebben rozen gelegd, terwijl ze bij elke roos herinneringen ophaalden aan de persoon aan wie ze de roos opdroegen.
  • De broers en zussen, neven en nichten van een jongen die su├»cide pleegde spraken hier samen af. Ze droegen truien en T-shirts die ze na zijn dood ter ere van hem ontworpen hebben. Het was een warm familiemoment met een lach en een traan, en ruimte voor herinneringen en verbinding.
  • Uus Knops kwam een zondagochtend zitten aan het Onument van Kortrijk en nodigde iedereen uit eens langs te komen. Mensen brachten een bloem mee en legden dat op het Onument ter nagedachtenis. Twee koppels vrienden kwamen kaarsjes branden. Er kwamen mensen in gezelschap en ook alleen. Kinderen voerden gesprekken over de dood. De zon scheen, het was koud en warm tegelijk.
  • Op 1 november vond Radio Reveil plaats aan het Onument.
  • Vzw Missing You liet een fietstocht eindigen aan het Onument, en brandde een reeks kaarsen.
onument

© Bas Smets