KORTRIJK

gent

concept Bas Smets

gent

zoeken op google maps (Ambassadeur Baertlaan 8500 Kortrijk)

INGEBED IN BEGRAAFPLAATS HOOG KORTRIJK

Op de begraafplaats Hoog Kortrijk vind je het Onument Hoog Kortrijk, een monument om de vele slachtoffers van corona te herdenken, maar ook om stil te staan bij andere verlieservaringen. Vanaf de parking aan crematorium Uitzicht loopt een gemaaid pad door een bloemenweide tot aan het Onument. Twee halve cirkels, opgebouwd uit 13 elementen in hoog gepolijst prefab beton, worden doorsneden door een natuurlijke gracht en een wilgenbosje. Het getal '13' verwijst naar de eerste dag van de COVID-19-lockdown op 13 maart 2020.

PRIMEUR IN VLAANDEREN

Het Onument Hoog Kortrijk werd ingehuldigd op 20 juni 2021 in aanwezigheid van burgemeester Ruth Vandenberghe, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Kortrijk kreeg daarbij de primeur van de Onumenten in Vlaanderen. De locatie is niet toevallig gekozen. Door zijn ligging aan de rand van de stad lijkt de begraafplaats niet op een traditioneel stedelijk kerkhof met smalle paden en graven, stenen en bomen, maar op een park dat naadloos overgaat in het groene landschap. Van oudsher heeft de mens open plekken gemaakt in de natuur om zich te beschermen en te verzamelen.

Onument Kortrijk

© Arvid Viaene

SYMBOLIEK

De symboliek is duidelijk. We verloren in ons land al meer dan 30.000 mensen aan het coronavirus. Dat zijn heel wat families die iemand verloren. Ook in Kortrijk. Afscheid nemen gebeurde onder moeilijke omstandigheden of kon zelfs niet. We moesten afstand houden en ontmoetingen vermijden. Tijdens de pandemie werd ook duidelijk dat kunst en cultuur troost kunnen brengen. Ze bieden een sprankeltje hoop in moeilijke tijden. Het Onument Hoog Kortrijk vormt een blijvende herinnering in het landschap, die als steun kan dienen voor iedereen die een dierbare verloor.

RUIMTE VOOR ONTMOETING

Dit Onument is een plek van ontmoeting waar iedereen kan samenkomen om dierbaren te herdenken. Er kunnen ook herdenkingsevenementen en -rituelen georganiseerd worden.

www.kortrijk.be/adressen/onument-hoog-kortrijk

Onument: een plek om verdriet te uiten

https://living-city.ebema.be/nl-BE/inspiratie/de-kijker/onument-een-plek-om-verdriet-te-uiten

onument kortrijk

© Jonas Verbeke


onument kortrijk

© Jonas Verbeke

onument kortrijk

© Jonas Verbeke

Eerste 'Onument' voor coronaslachtoffers ingehuldigd in Kortrijk

Eerste 'Onument' voor coronaslachtoffers ingehuldigd in Kortrijk

Lees het volledige artikel hier.

Eerste rouwplek voor corona komt in Kortrijk.

Eerste rouwplek voor corona komt in Kortrijk.

De Standaard 20/03/2021

Lees het volledige artikel hier.